Waarom Je “Coworking” niet in een woordenboek kan vinden

Image via greeblie/Flickr

Image via greeble/Flickr

Het originele artikel is geschreven door Beth Buczynski, en is in het oorspronkelijke Engels op Shareable te vinden.  Ik heb het naar het Nederlands vertaald, met toestemming van de schrijver.

 

Heb je ooit “cowerken” in een woordenboek opgezocht? Daar vindt je het niet.  Ook “coworking”, in het Engels, vindt je niet.. Woordenboeken functioneren als een ​​lijst van alle officiële woorden in een bepaalde taal, leggen de juiste spelling vast en ook stellen ze grenzen aan de defenitie.

“Coworking” zal waarschijnlijk niet snel zijn plaats nemen in zo’n naslagwerk, want zoals een recente academische studie ontdekt, mensen zijn het niet eens over wat het nou precies is.

Onlangs gepubliceerd onderzoek in The Journal of Business and Technical Communication heeft geconstateerd dat er bijna net zoveel definities van cowerken bestaan als er mensen zijn die gebruik van cowerk ruimtes maken.

Voor Clay Spinuzzi, universitair hoofddocent retorica aan de Universiteit van Texas in Austin, was dit verontrustend.  Dus was hij begonnen aan een onderzoek om een enkele definitie van cowerken uit te peuteren. Na bijna twee jaar werken, het beste wat hij kon doen was het concept in drievoud om te schrijven:

Cowerken als buurthuis: Ruimten van gemengd gebruik die bestaan ​​om de lokale gemeenschap te dienen. “Het was de bedoeling om te kunnen werken naast, maar niet samen met, anderen. Daarom hadden zulke ruimtes een stilte beleid “, schrijft Spinuzzi.

Cowerken als samenwerking:  ”Unoffice” regelingen die “discussie en interactie tussen de cowerkers aanmoedigen”.  Volgens Spinuzzi is het doel van deze ruimten, de “sociaal kenmerken van de traditionele kantooromgeving die zelfstandig professionals missen.” voor deze mensen te verzorgen.

Cowerken als netwerk-hub. Ruimten die als doel het bevorderen van “actieve verbindingen tussen leden, verbindingen die kunnen leiden tot werk relaties tussen bedrijven – contracten of verwijzingen,” hebben, schrijft Spinuzzi. “Het focus ligt op ondernemerschap.”

Kan een aantal cowerk ruimtes gekenmerkt worden op zo’n manier? Ja. Vallen alle ruimtes die een model van Cowerken hanteren in een van deze drie categorieën? Godzijdank, neen. Vaker zien we dat een cowerk ruimte alle drie van deze aspecten bevordert, soms met nadruk op een van de drie en soms met alle drie aanwezig op dezelfde dag.

Waarom zo’n getwijfel? Het antwoord is eenvoudig: Cowerken is mensenwerk.

Mensen zijn verschillend, ze willen verschillende dingen, ze hebben behoefte aan verschillende dingen. We hebben emoties, angsten, uitdagingen en talenten, en in de wereld van de ondernemer veranderen de behoeften en wensen voortdurend.  .  .

Denk erom … kan jij zelf een een-zinnige definitie van jezelf verzinnen die eeuwen vast zou blijven? Nee, hoor, en dat hoeft ook niet.  De manier waarop ik over mijzelf dacht toen ik 18 jaar was, is (gelukkig maar) heel anders dan de definitie die ik vandaag de dag zou kunnen maken.

Mensen veranderen voortdurend, ze leren en ontwikkelen zich. En een coworking ruimte ontvangt bijna nooit exact dezelfde groep mensen dagelijks. Zonder mensen, geen cowerken, want het streven is wel om de ruimte aan je werk te passen en niet tegenovergesteld  Cowerken moet dus ook een dynamische definitie accepteren. Juist het feit dat de cowerkers waarmee Spinuzzi geprobeerd heeft om naar een enkelvoudig definitie te komen, tegen zijn inspanningen verzet zijn gekomen, is getuigenis van het feit dat Cowerken mensenwerk is.

Cowerk ruimtes, als ze succesvol in elke zin van het woord willen zijn, moeten opgebouwd worden rondom een gemeenschap — een gemeenschap van mensen. Wat onafhankelijke professionals in Denver willen hebben of nodig hebben is heel wat anders van de eisen in Austin, of Boston of Los Angeles. Elke cowerk ruimte speelt in op de behoeften van hare deelnemers, en daarom evolueren ze allemaal anders dan zijn concurrenten, ook al zitten ze in dezelfde stad.

Wat cowerken zo’n geweldig alternatief voor de traditionele werkomgeving maakt is juist de flexibiliteit. Ruimten kunnen zich helemaal passen aan de wensen van de gemeenschap die op een bepaalde dag erin verzamelt. Het is juist uit deze vloeiende beweging tussen de aanpak van de deelnemers, op wederzijds behoefte en respect gebaseerd, waar de magie van coworking echt voort komt.