Vertaler wordt uitgever

door Nannie de Nijs Bik-Plasman – Plasman Vertalingen / Uitgeverij

Superhonden_COV_voorkant

Tja, daar zit je dan. Je bent vertaler én hondenliefhebber. Je hebt een prachtig boek in handen, geschreven door een Amerikaanse hondengedragstherapeute en je vindt dat zo veel mogelijk mensen dit boek zouden moeten lezen. Uitgevers bellen dus. Helaas, geen enkele uitgever is geïnteresseerd.

Naar aanleiding van gesprekken met collegavertalers van de NGTV-kring ontstond vervolgens het idee om het boek zelf te gaan uitgeven en daarmee begon mijn avontuur. Ik stuurde een mailtje naar de Amerikaanse uitgever om te informeren naar de vertaalrechten en die bleken voor een redelijk bedrag te koop te zijn. Dus waagde ik de sprong in het diepe. De tweede stap was een bezoekje aan de Kamer van Koophandel om mijn inschrijving van Plasman Vertalingen om te zetten in Plasman Vertalingen / Uitgeverij. Nu, twee jaar later en een berg aan ervaring rijker, staat mijn boek op het punt van uitkomen. Dankzij de hulp van heel veel mensen die hun ervaringen met me wilden delen en me de weg op het uitgeverspad wilden wijzen ben ik hier gekomen. Hoe leuk is het dan om een telefoontje van een boekhandelaar uit Groningen te krijgen met de vraag of hij drie exemplaren van het boek Superhonden bij me kan bestellen, nog vóór het boek officieel op de markt is. Met dank aan de Vereniging van Zelfstandige Uitgevers, Boekenroute, Scan Laser en al die collega’s en andere mensen die me met raad en daad hebben bijgestaan.

Het boek zelf

Jane Killion is met hondentraining begonnen nadat haar voormalige echtgenoot zich met hun nieuwe Bull Terrierpup Nicky had opgegeven voor een gehoorzaamheidscursus en het na twee lessen voor gezien hield. Jane nam de training over en werd geconfronteerd met een ogenschijnlijk onoverkomelijk probleem: de pup was zo wild dat hij soms letterlijk bezweek van opwinding. Jane vond dat hij als een ‘normale’ hond van het leven moest kunnen genieten, dus besteedde ze jaren aan het vergaren van kennis over honden, hondengedrag en trainingstheorieën.

Professionals in de hondenwereld weten inmiddels dat veel theorieën over dominantie zijn achterhaald. Helaas zijn deze nieuwere inzichten nog lang niet bij het brede publiek bekend.

Neem bijvoorbeeld het advies om een hond op zijn rug te gooien en neergedrukt te houden als hij tegenspartelt. Dit zou een bevestiging van dominantie over de hond zijn. Deze theorie is gebaseerd op wolvenstudies waaruit men had geconcludeerd dat hoger geplaatste wolven de lager geplaatste wolven op de rug gooien. Uit latere studies is echter gebleken dat dit niet waar is: lager geplaatste wolven bieden hun buik aan als kalmerend gebaar. We weten nu dat een wolf een andere wolf nooit op zijn rug zou gooien tenzij hij de andere wolf gaat doden. Je kunt je wel voorstellen welke psychische schade je een hond aandoet als je hem op zijn rug gooit en vasthoudt.

Jane Killion legt in haar boek heel helder uit hoe je op een andere manier met je hond kunt omgaan en hem daarbij heel veel kunt leren.

Het boek is in de Verenigde Staten met diverse prijzen bekroond.

Het boek Superhonden van Jane Killion, ISBN 978-94-91700-00-2, is vanaf 1 maart 2013 te bestellen via www.boekenroute.nl.

Zie https://www.facebook.com/pages/Superhonden/480417691994063 en www.plasmanvertalingen.nl