Het Verleden is de Toekomst

Het Geheim van Nood Brabant is vrij simpel:  het gaat om de mensen.  Om hun ervarngen en hun dagelijkse zorgen.  Om hun vrienden en vijanden, samenwerken en beleven.  Stichting Worstenbrood wil met Brabantse Geheimen aandacht besteden aan het cultureel erfgoed dat West-Brabant rijk is.

Maar het gaat niet om nog de zoveelste tocht langs een 17e eeuws kerk of kapelletje.  Want het Geheim gaat om de mensen en de verhalen.  Brabantse Geheimen heeft ervoor gekozen om het publiek op bourgondische wijze te laten beleven en meedoen terwijl ze meer te weten komen van het erfgoed die een stad of dorp rijk is.  Om de verbinding tussen de mensen, locaties en erfgoed tot een zo groot mogelijke uiting te laten komen wordt ook met het publiek en met lokale amateurtoneelspelers samengewerkt, en wordt er gewerkt met verhalen die specifiek voor Brabantse Geheimen en de liokatie  zijn ontwikkeld.

Een van de dames van Kamer52 aan het woord, uit 1963:

Arijanne HaltersWe werden van begin af aan warm onthaald door kamer 52. Ik heb heel veel tips gekregen hoe ik het beste deze rol kon doen. Ik vind het een hele leuke rol die ik gekregen heb, en ik zal mijn uiterste best doen om hem goed neer te zetten Zaterdag. Het is heel verfrissend om met de groep van 1963 te werken. In het begin kom ik nog niemand van deze groep en ieder speelt toch weer op zijn eigen manier. Zo zie je ook weer een andere manier van aanpak en daar leer je weer van. Ook een super leuke plaats waar we gaan spelen, maar dat hou ik lekker geheim.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een meerjaren-plan (2011 t/m 2014) waarbij Brabantse Geheimen verder op zoek gaat naar nieuwe geheimen in de dorpen en steden van West-Brabant. Voor dit meerjaren-plan wordt samenwerking gezocht met o.a. de lokale en regionale heemkundekringen, musea, en individuen. Het streven is dat individuele projecten binnen het meerjaren-plan onderling verbonden kenmerken hebben, dus dat zij tesamen ook weer een verhaallijn vormen, met een ‘grand finale’ in 2014. Doel op zich is het behouden van de kenmerken die bij ’Het Geheim van Oosterhout’ (2010) en ‘Het Geheim van Den Hout’ door bezoekers, amateur-toneelspelers, en organisatie als waardevol bestempeld werden.Levendige interactie tussen bezoekers en spelers, de originaliteit van de te bezoeken locaties, en de grote betrokkenheid van alle deelnemers.

Contact opnemen kan door Kamer52 of door Brabantse Geheimen