De Indische Keuken in Oosterhout

De Indische keuken zoals wij het nu kennen is gebaseerd op gerechten ontwikkeld in het huidige Indonesië. Indonesië bestaat uit ongeveer 17,000 eilanden waarvan er 6,000 bewoond zijn. Veel eilanden kennen hun eigen recepten, kruiden, technieken en tradities.

Image credit: Jani, Wikitravel.org, Indonesia

De Indische keuken heeft in haar geschiedenis ook onder invloed gestaan van Chinese, Indiase, Arabische en Nederlandse inwoners. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote variatie aan gerechten. De variatie in kruiden en ingrediënten is groot; eieren, tahoe en tempé komen in veel gerechten voor, maar er zijn ook gebieden in Indonesië waar veel cassave wordt gegeten in plaats van rijst.

Gerechten in het toenmalige Nederlands-Indië zijn in die tijd aangepast aan de Nederlandse smaak op basis van de producten en eetgewoonten van de plaatselijke bevolking.  Toen men uit Indonesië moesten vertrekken, namen ze hun recepten mee en paste ze verder aan de in die tijd verkrijgbare ingrediënten. Met name de Indische Nederlanders hebben de Indische keuken verder ontwikkeld tot het begrip die wij nu “de Indische keuken” noemen.

In samenwerking met Kamer52 organiseert Ekszotisch Plus+ uit Oosterhout met Makan Catering een kook cursus waarin deelnemers de fijne kneepjes en geheimen van de Indische keuken leren.  De cursus beoogt een ontmoetingspunt te zijn, niet alleen om Indisch te kunnen koken, maar ook voor hen die kennis willen maken met een stukje Indische cultuur en gastvrijheid.  Wij koken traditioneel Indisch, zoals wij dat van onze ouders, ooms en tantes leerden.

Vanaf vrijdag 10 februari wordt er een avond-sessie (aanvang 19.30 uur) gepland. De cursus bestaat uit 8 lessen van elk zo’n 3 a 3 1/2 uur. Kosten zijn Euro 245,– per persoon. Voor meer info surf naar de webpagina van Ekszotisch Plus+ of vraag naar meer informatie via deze formulier.
Ook ben  je altijd welkom om langs te komen, Leisenhoek 3 in Oosterhout.