Brabantse Geheimen als Belevenis

Elke dorp of stad heeft mooie verhalen, en de verhalen van Den Hout worden morgen, 21 mei, onthuld door Brabantse Geheimen.   Het Geheim van Den Hout is meer dan een wandeltocht, meer dan een historische tour met gids, anders dan gewoon toneel.  Het is de bedoeling om door een innovatief combinatie van fictie en geschiedenis.  De rode draad komt door de fictief familie Vermeer (en hun aartsvijanden, de familie Verscheuren).  Hun ervaringen spelen zich af in historische locaties en het publiek word in de historische locaties neergezet, om deel te nemen in de verhalen.

Voor de spelers vraagt dit een manier van karakter ontwikkeling die wat anders is dan bij een gewoon toneelstuk:  ze moeten allemaal bereid zijn om, binnen hun karakter, te spreken en te reageren op de acties en inbreng van het publiek.

Hier Maaike Warmerdam, een van de Dames van Kamer52, doet haar verhaal:

Ik heb sinds mijn 7e jaar met veel plezier toneel gespeeld. Later ook twee toneelcursussen gevolgd. De laatste jaren is het er niet meer van gekomen, maar het speelde wel in  mijn achterhoofd dat ik het toch weer wil oppakken. Eerst hier de lokale toneelvereniging geprobeert, maar dat is niet goed bevallen. Toevallig zag ik in de krant een grote advertentie staan over amateurtoneelspelers gezocht voor Houtse Lijnen. Daar heb ik op gereageerd. Wat mij aantrok was de korte repetitieduur van slechts vier maanden (bij een normaal stuk staat hier zo’n negen maanden voor, de totaal andere opzet (een kort toneelstukje meerdere keren op dezelfde dag opvoeren), en de invulling voor de bezoekers (zes totaal verschillende toneelstukjes beleven in diverse lokaties tijdens een rondleiding met culinaire hapjes en drankjes). De karakters worden, samen met je regiseur en je medespelers, gevormd tijdens de repetities. Daardoor kun je veel van jezelf erin leggen. Het karakter wordt steeds meer eigen gemaakt op deze manier. Je staat niet op het podium, maar in een mooie lokatie, waardoor je meer een bent met het publiek. Daardoor is het ook heel leuk om juist het publiek bij je stuk te betrekken en daardoor te improviseren op interacties die je hierdoor krijgt. Dus kortom heel leuk om te spelen en te beleven!

Tot Morgen in Den Hout!  Kaarten kunnen gereserveerd worden of op lokatie gekocht.